Start » Håbo Kommun

Håbo Kommun

Håbo får fler invånare

I Uppsala län hittas Håbo kommun. Här finns inte mycket att göra. Ändå har befolkningsutvecklingen skjutit i höjden sedan 1970-talet, från 6 000 till 20 000. Kommunen består av fem distrikt – Häggeby, Kalmar, Skokloster, Yttergran samt Övergran – samt tätorterna Bålsta, Slottsskogen, Råby, Söderskogen, Krägga samt Häggeby och Vreta. Många passerar Håbo utan att stanna till, men för den nyfikne finns här mycket att utforska.

Risk för TBE

Senaste åren har Håbo kommun haft en positiv befolkningsutveckling. Det verkar inte bekomma människor att kommunen är ett högriskområde för TBE, det vill säga fästingburen hjärninflammation. TBE är ett allvarligt virus och många drabbade tvingas uppsöka läkarvård, dock är dödsfall orsakat av TBE sällsynta. Kategorierna män samt äldre människor är särskilt utsatta för TBE. Det kan vara värt att fundera på innan man bosätter sig i Håbo.

Om du är bosatt i Håbo kommun, eller planerar en resa dit under sommartid, så rekommenderar vid dig att vaccinera dig mot TBE. Det gör du på antingen en vårdcentral eller en vaccinationsmottagning. Ett annat sätt att skydda sig är att ha på sig mörka, heltäckande kläder i riskområden där fästingar ofta förekommer.

Sevärdheter

Håbo har flera sevärdheter att erbjuda. Den mest kända sevärdheten i kommunen är Åbergs museum som är tillägnad den svenska bildkonstnären Lasse Åberg. Museet är beläget i en vacker 1800-tals ladugård och erbjuder samlingar av bland annat illustrationer, fotografier och rekvisita skapade av konstnären.

En annan populär turistattraktion är Biskops Arnö som ligger i en vik intill Mälaren. På ön finns herrgården Biskops Arnö där Nordens folkhögskola är situerad. Skolan har kurser i bland annat naturmedicin, skönlitteratur, dramatik och foto och erbjuder såväl sommarkurser som lång- och kortkurser.

För den som vill uppleva vackra målerier, textilier, hantverk och andra föremål från 1600-talet, rekommenderas ett besök till Skoklosters slott. Slottet, som har anor från 1100-talet är byggt i barockstil och är det största privata slottet som någonsin har byggts i Sverige. Byggtiden pågick mellan 1654-1674, alltså i 20 år(!).

I Håbo kommun finns även två naturreservat – Arnöhuvud och Sandviksåsen – att besöka för den som är intresserad av friluftsliv. Dessvärre är det en fara att leva i samklang med naturen i Håbo med tanke på att kommunen är ett högriskområde för TBE.

Kända personligheter

Daniel Jarl, Marcus Nilsson och Martin Björk kommer från Bålsta och är Håbo kommuns mest kända personligheter. Björk är vida känd för sitt förhållande med Lena Philipsson – ett förhållande som dessvärre gick i moll. Den som vill vandra i Jarls, Nilssons eller till och med Björks fotspår ska besöka Bålsta, orten man passerar längs E18. I övrigt finns här inte mycket att se förutom att beskåda allehanda skulpturer som är utplacerade varstans i kommunen.

Centralorten Bålsta är mest känd som pendlarorten Bålsta. Och det säger inte så lite om Bålsta och Håbo kommun. Det ska dock tilläggas att Håbo är en trevlig kommun, och Bålsta har tillräckligt med småstadscharm för att få den mest svårflörtade på fall. Vi kan varmt rekommendera dig ett besök i Håbo kommun!

håbo